Tips om sikkerhed på nettet

Det grundlæggende...


Du har naturligvis læst guiden om sikkerhed, og foretaget de absolutte minimumsting for at beskytte din computer?  Ellers se her.

Når du har læst guiden og sikret dig med Antivirusprogram og opdateringer, så er anden del om fornuftig opførsel. Se kolonnen til højre...
Og lad så være med at handle eller bruge steder der kræver f.eks dit personnummer (Måske SKAT og din læge undtaget...). Der er ABSOLUT INGEN grund til at et firma eller andre foretagender skulle have dit personnummer. Hvis de kræver det, så undlad at bruge det pågældende firma !


Andet der bør være i orden...


1. Back-up

Du har naturligvis sikret dig at du har back-up af dine ting. Helst på en ekstern harddisk, men flere tilbyder også at genne tingene på nettet for dig.

Et par eksempler på gode back-up programmer:
 - Comodo back-up  (gratis og virker på XP, Vista og Windows7)
 - Windows 7 indbyggede back-up. Findes under "Løsningscenter" - "Sikkerhedskopiering og gendannelse" (nederst til venstre). Vælg her hvad du vil kopiere og hvortil  samt sæt Windows til at gøre det automatisk, f.eks. ugentligt. Desværre kan den kun tage hele drev, hvilket gør den lidt ufleksibel.
 - Genie Timeline  (desværre ikke gratis, men meget fleksibel, og får din Windows PC til at minde om en Mac..;-)

Et par eksempler på steder hvor du kan gemme på nettet:
 - Bullguard;  Incl. i deres sikkerhedsløsning.
 - Dropbox;  2 Gb gratis, mere plads kan købes. Kræver du manuelt kopierer filerne.
 - Box.net;  5 Gb gratis; mere plads kan købes.
 - OneDrive; 15 Gb gratid hvis du har Officepakken.

2. Brug en host fil

Normalt når du skriver en internet adresse i din browser, så går browseren ud til en navneserver, og oversætter adressen til en IP adresse, som den så kontakter.
I praksis checker den først lokalt (i den såkaldte host-fil) om der allerede er en regel for hvor den skal forbinde til. Som standard er din host fil tom. Men man kan udnytte dette til at forhindre besøg på de steder der er kendte for spam, spyware osv.
Helsigvis for os brugere er der nogen der opretter og opdaterer denne host fil, så vi bare kan hente den og installere den på vores PC. Det er nemt.
Se hos MPVS hvordan man gør, og hent også host filen her.

Deres checker også for mange reklameservere af tvivlsom karakter, hvilket er godt. Det kan betyde at der på nogen sider optræder beskeden "Internet explorer kan ikkke forbinde til websteddet". Det er typisk der hvor der ellers havde været en dum reklame, så du går altså ikke glip af noget, og der er ikke noget galt !

3. Check hvilke programmer der starter

Når du starter Windows indlæses automatisk en masse andre programmer. Nogen af dem er helt OK, f.eks. antivirus programmet, Java update checker mv.
Men desværre er der også en masse programmer der ikke er brug for. Og så er der faren for at der ligger noget som direkte er skadeligt.

Et godt (og gratis) program til at checke hvad der startes er WinPatrol (se linksiden). Det kan vise hvad der startes med Windows, og hvad der startes med Internet Explorer, og det kan rydde op i dem.
Følgende billede viser hvad der startes på min maskine, og du bør ikke have meget mere.Hvis du har en Acer, Sony eller HP maskine, har disse firmaer en tendens til at installere en masse unødig skrammel sammen med Windows fra start. Det meste af dette kan du ganske trygt fjerne igen. Dels tager det ressourcer fra din PC, og dels gør det maskinen længere tid om at starte op. Og i alle tilfælde styrer Windows de pågældende funktioner langt bedre end disse programmer gør.
Endvidere forsøger de typisk at lokke dig til at tegne supportaftaler o.lign.
Brug tilføj/fjern programmer i Kontrolpanelet til at komme af med alle disse helt unødige pre-installerede programmer.

Her hænger jeg Acer, Sony og HP ud, men der er også andre - de tre er blot de værste!